Dansk Metal ønsker at tiltrække kvinder til branchen ved at bruge kvindelige rollemodeller – men hvor er de?

Fagforeningen Dansk Metal består primært af mænd. Formand i Dansk Metal Østjylland, Daniel Dallerup, ønsker at tiltrække flere unge kvinder til erhvervene ved at bruge kvindelige rollemodeller. Selv har han dog ingen kvinder ansat i bestyrelsen. 

Af: Chiara Bastiani Storm 

Daniel Dallerup, der er formand for Dansk Metal Østjylland, ønsker at sende et signal til unge kvinder. Gennem oplysning og gode rollemodeller skal de vide, at ”metalfagene” i lige så høj grad er for dem som for drengene. 

I fagforeningen Dansk Metal er kun tre procent af medlemmerne kvinder. Det skyldes, at fagforeningen dækker over mandsdominerede erhverv som mekanikere, elektrikere og smede. Ifølge statistik fra Børne- og Undervisningsministeriet bestod eleverne på elektrikeruddannelsen af 97 procent mænd i 2021. På smeduddannelsen bestod eleverne af 92 procent mænd i 2021. 

Ifølge Daniel Dallerup, kan kvinderne, selvom brancherne er mandsdominerede nu, i lige så høj grad uddanne sig til disse erhverv. Dansk Metal prøver at skubbe dem på vej med oplysning og gode rollemodeller. 

Selvom der er et ønske om gode rollemodeller fra Daniel Dallerups side, er kvinderne stærkt underrepræsenteret i Dansk Metals egne bestyrelser. I Daniel Dallerups afdeling i Østjylland sidder der ingen kvinder. I hovedbestyrelsen sidder der 2 kvinder ud af 38 bestyrelsesmedlemmer. Men ifølge Dallerup, er der en god grund til, at der ikke er flere kvinder i bestyrelserne. 

Ifølge Daniel Dallerup skyldes den lave repræsentation af kvinder i Dansk Metals bestyrelser altså, at der er en stærk overrepræsentation af mandlige medlemmer i fagforeningen. 

Det er, hvad professor i antropologi med speciale i køn og ligestilling Bjarke Oxlund kalder for ”boys club”. 

”Altså at mænd vælger andre mænd, fordi det er dem, de omgås med i fritiden. På den måde bliver det en negativ spiral, hvor de tror, at der kun er mænd at vælge imellem,” siger professoren.

Dansk Metal udtrykker, at de selv vil tage et ansvar for at få kvinderne på banen i ledelsesposterne for at sende et signal til unge kvinder om at overveje de lige nu mandsdominerede brancher.

Det er ifølge professor Oxlund et vigtigt tiltag, hvis man ønsker at sende et signal til andre kvinder.

 ”Når man bryder med homogeniteten og får større diversitet, bliver det lettere for andre at bryde normen,” siger han.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *